Coconut Chutney Recipe


Coconut Chutney Recipe,नारियल की चटनी, Coconut Chutney for Idli, Dosa, Vada, Upma, Appam, etc.
साउथ इंडियन स्टाईल असली नारियल की चटनी ,Coconut Chutney, Anamikas Kitchen

In English


In this blog, we will see how to make coconut chutney. Coconut chutney recipe / Chutney is an excellent combination for dosa/idli. With some grated coconut and a handful of spices, we can make easy chutney. As always fresh coconut yields best results, you can also use frozen coconut but desiccated coconut won't work for this recipe. This recipe can be made in under 5 mins and in this video I am showing the basic version of chutney but we can create many variations like adding tamarind / red chilies/garlic etc.


This simple coconut chutney includes a tadka of mustard seeds, Kashmiri chilies, and Hing. Do try this recipe at home.

Coconut chutney is an excellent side dish, which has remained popular for several decades. It has a good fit with a number of items. What are some of the dishes you can enjoy with this chutney?  Dosa, idli, and chapati are just a few of the cuisines that coconut chutney takes their taste to the next level. You should know how to make coconut chutney because you can make a tasty side dish fast.

If you want to make a simple side dish in about five minutes for items like poori, khara bath, masala vada, rava pongal, khara pongal, puliyogare, Maddur vada, medu vada, vermicelli upma, and also for the cuisines listed above, then you should find out how to make coconut chutney with this recipe.


INGREDIENTS REQUIRED:-

Coconut - 1
Roasted chana - 2 tbsp
Coriander leaves
Green chili - 2
Ginger - 1/2 inch
Salt - as per taste

For Tadkha -

Oil - 2 tbsp
Mustard seed - 1/2 tsp
Asafoetida - 2 pinch
Curry leaves
Urad dal - 1/2 tsp
Dry Red mirch - 2


Method

Step-by-step instructions to make coconut chutney:

For coconut chutney

1. To make coconut chutney, put the coconut, green
        chilies, ginger, roasted split gram, and salt in a 
        blender with a little water and grind to make a fine 
        paste. Keep aside.





2. Prepare the tadka by heating the oil and adding
        the mustard seeds, red chili, and curry leaves and 
        stirring till the mustard seeds crackle. Pour this 
        tadka over the chutney and mix well.




3. Refrigerate coconut chutney and use it as required.

Visit https://youtu.be/NvqJ_gYVWuE  for detailed step-by-step cooking instructions, notes, and tips.




Another brighter spot of the coconut chutney recipe is its ingredients are few. Further, these are the same that you normally use for everyday cooking. What's more, the steps are few and simple.
Coconut, roasted gram, green chilies, coriander and curry leaves, ginger and tamarind, ingredients of the coconut chutney recipe are at the heart of the fine taste of this side dish.
The items like curry leaves and ginger in this chutney's recipe boost the health value of this food.


हिंदी में



इस ब्लॉग में, हम देखेंगे कि नारियल की चटनी हिंदी में कैसे बनाई जाती है। नारियल चटनी रेसिपी / चटनी डोसा / इडली के लिए एक उत्कृष्ट संयोजन है। कुछ कसा हुआ नारियल और मुट्ठी भर मसालों के साथ, हम आसान चटनी बना सकते हैं। हमेशा ताजा नारियल से सर्वोत्तम परिणाम मिलते हैं, आप जमे हुए नारियल का भी उपयोग कर सकते हैं, लेकिन इस नुस्खा के लिए desiccated नारियल काम नहीं करेगा। इस रेसिपी को 5 मिनट से कम समय में बनाया जा सकता है और इस वीडियो में मैं चटनी का मूल संस्करण दिखा रहा हूँ, लेकिन हम इमली / लाल मिर्च / लहसुन इत्यादि को मिलाकर कई विविधताएँ बना सकते हैं।


इस साधारण नारियल की चटनी में सरसों के बीज का एक तड़का, कश्मीरी मिर्च और हिंग शामिल हैं। इस नुस्खे को घर पर जरूर आजमाएं।

नारियल की चटनी एक उत्कृष्ट साइड डिश है, जो कई दशकों से लोकप्रिय है। यह कई मदों के साथ एक अच्छा फिट है। इस चटनी के साथ आप क्या कुछ व्यंजन का आनंद ले सकते हैं? डोसा, इडली, और चपाती कुछ ही व्यंजन हैं जो नारियल की चटनी उनके स्वाद को अगले स्तर तक ले जाती हैं। आपको पता होना चाहिए कि नारियल की चटनी कैसे बनाई जाती है क्योंकि आप एक स्वादिष्ट साइड डिश तेजी से बना सकते हैं।

यदि आप गरीब, खारा स्नान, मसाला वड़ा, रवा पोंगल, खारा पोंगल, पुलियोगरे, मद्दुर वड़ा, मडु वड़ा, सेंवई उपमा, और ऊपर बताए गए व्यंजनों के लिए भी एक साधारण साइड डिश बनाना चाहते हैं। आपको इस रेसिपी के साथ नारियल की चटनी बनाने की विधि का पता लगाना चाहिए।

आवश्यक सामग्री: -

  1. नारियल - १
  2. भुना हुआ चना - 2 बड़े चम्मच
  3. हरी मिर्च - २
  4. अदरक - १/२ इंच
  5. नमक - स्वादानुसार




तद्खा के लिए -

  1. तेल - 2 बड़े चम्मच
  2. सरसों के बीज - 1/2 चम्मच
  3. हींग - 2 चुटकी
  4. करी पत्ते
  5. उड़द की दाल - 1/2 छोटा चम्मच
  6. सूखी लाल मिर्च - 2


तरीका

नारियल की चटनी बनाने के लिए चरण-दर-चरण निर्देश:

नारियल की चटनी के लिए

1. नारियल की चटनी बनाने के लिए, नारियल, हरी मिर्च, अदरक, भुने हुए छिलके और नमक को थोड़े से पानी के साथ ब्लेंडर में डालकर बारीक पीस लें। एक तरफ रख दो।



2. तेल को गर्म करके और सरसों के बीज, लाल मिर्च, और करी पत्ता डालकर तड़का तैयार करें और सरसों के दाने निकलने तक हिलाएं। इस तड़के को चटनी के ऊपर डालें और अच्छी तरह मिलाएँ।



3. नारियल की चटनी को फ्रिज करें और आवश्यकतानुसार उपयोग करें।


यहाँ क्लिक करें:


विस्तृत चरण-दर-चरण खाना पकाने के निर्देश, नोट्स और युक्तियों के लिए https://youtu.be/NvqJ_gYVWuE
    पर जाएं।

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