Coconut Ladoo Recipe







Coconut Ladoo Recipe, Nariyal Khoya Ladoo Recipe in Hindi, Indian Sweet Recipe ,नारियल मावा लड्डू



Today we are going to make coconut laddus. It is very tasty. If somebody likes sweet then these laddus should definitely be made.

Material for making coconut laddus:

  • Two tablespoon ghee
  • 400 gram coconut filings
  • One cup milk
  • Sugar one and half cup
  • almond 3 -4
  • Elachi powder -1/2 tbsp



 Method of making coconut laddus:

  1. To make coconut laddus, heat two tablespoons of ghee and then put 400 gram desiccated coconut in it.
  2. Now roast desiccated coconut at low flame for 2-3 minutes.
  3. Put one cup of milk. Mix the milk well. Roast for 1-2 minutes so that the milk  is soaked. keep stirring otherwise it will burn.
  4. Add sugar one and a half cups. Sugar. Mix sugar well. Keep flame low. Sugar melts so the mixture becomes slightly wet.
  5.  Add half a cup of milk powder. By adding milk powder, the taste of mawa starts coming in coconut laddus. Roast on low flame 2-3 minutes more.
  6. Now put the mixture into a vessel and let it cool down slightly. Make laddus while it is slightly warm.
  7. After making the laddus, coat with desiccated coconut over it.


आज हम बनाने जा रहे हैं नारियल के लड्डू । यह बहुत स्वादिष्ट लगते हैं । अगर किसी को मीठा पसंद है तो इन लड्डुओं को जरूर बनाना चाहिए ।

नारियल के लड्डू बनाने के लिए सामग्री:

  1. दो चम्मच घी
  2. ४०० ग्राम नारियल का बुरादा
  3. एक कप दूध
  4. चीनी डेढ़ कप
  5. बादाम  - 3-4
  6. इलायची पाउडर 1/2 चम्मच




नारियल के लड्डू बनाने की विधि :

१- नारियल के लड्डू बनाने के लिए दो चम्मच घी गरम कर लेंगे और फिर उसमे डालेंगे ४०० ग्राम नारियल का बुरादा ।
२- अब नारियल के बुरादे को २-३ मिनट तक कम आंच पर अच्छे से चलाते हुए भून लेंगे । भूनने से नारियल के बुरादे में बहुत अच्छी महक आने लगेगी ।
३- एक कप दूध डालेंगे । दूध को अच्छे से मिला लेंगे । १-२ मिनट तक कम आंच पे और भूनेंगे ताकि दूध सूख जाये । लगातार चलाते रहना है नहीं तो निचे से जलने लगेगा ।
४- चीनी डेढ़ कप डालेंगे । चीनी आप अपने अनुसार कम या ज्यादा कर सकते हैं । चीनी को अच्छे से मिला लेंगे । आंच को कम रखना है । चीनी पिघलने लगती है इसीलिए मिश्रण थोड़ा गिला हो जाता है ।
५- आधा कप मिल्क पाउडर डालेंगे । इसे भी अच्छे से मिला लेंगे । मिल्क पाउडर डालने से नारियल के लड्डू में मावा का स्वाद आने लगता है ।
२-३ मिनट तक और चलाते हुए कम आंच पे भून लेंगे ।
६- अब मिश्रण को एक बर्तन में निकल लेंगे और हल्का सा ठंडा हो जाने देंगे । हल्का सा गरम रहेगा तभी इसके लड्डू बना लेंगे ।
७- लड्डू बनाने के बाद उसके ऊपर से नारियल के बरडे की कोटिंग कर लेंगे ।

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